Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'ndeki açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişiyle başladı.
27 Aralık 2019'da ön gösterim araçlarının tanıtımı yapılan, 18 Temmuz 2020'de fabrikasının inşasına başlanan Togg'un seri üretimi için geri sayım sona erdi.
Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye'ye ait küresel bir marka ortaya çıkarmak ve Türk mobilite ekosisteminin çekirdeğini oluşturmak hedefiyle yola çıkan Togg'un seri üretiminin gerçekleştirileceği Gemlik Kampüsü'nün açılış töreni başladı.
Törende ilk sözü Togg CEO'su Gürcan Karakaş aldı.
Karakaş'ın ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu sahneyi aldı. Hisarcıklıoğlu Mart ayından itibaren Togg'un yollarda olacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin otomobilini önce Avrupa'ya sonra da tüm dünyaya satacakları sözünü verdi. Hisarcıklıoğlu rekabetçi fiyatla Togg'un tercih edilen marka olacağını belirtti.
Hisarcıkloğlu'nun konuşmasını takiben Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank söz aldı.
Törende daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üretim bandından ilk aracı bizzat kullanarak indirdi.
Erdoğan aracı tören alanına getirdikten sonra konuşmasına başladı. Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
Cumhuriyetimizin 99. yılı kutlu olsun.
Bu ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşmesine tanıklık ediyoruz. Türkiye yüzyılının ilk fotoğrafı bu tesistir. Siz 'Fabrika kurulmuyor' diye ortalıkta dolaşanlara itibar etmeyin. Bugün Türk sanayicisi fabrika kuracak arsa bulabilmek için birbiriyle yarışıyor.
Banka yöneticilerine vatandaşın satın alabilmesi için ellerini taşın altına sokma çağrısı yapıyorum. Batarya fabrikasını temelini yakında atıyoruz.
Togg Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında her yıl 175 bin araç üretilirken, 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. Togg lityum iyon bataryaların ülkemizde üretimi noktasında dünyanın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaştık.
Togg'u 2023'ün ilk çeyreğinin sonunda inşallah yollarda göreceğiz. Togg aracısız bir şekilde vatandaşlarla buluşacak. Vatandaşlar Togg siparişlerini Şubat'ta başlayan ön siparişle verebilecek.
Sanıyorum Şubat ayında Togg'un fiyatı da açıklanacaktır.
'Bunu kim alacak?', 'Satamazsınız'. Şimdi bunu söylemeye başladılar. İnşallah bunun cevabını başta şahsım olmak üzere milletimiz verecek.
8 yılda 1 milyon araç hedefi
8 yılda 1 milyon aracın üretilmesi hedeflenirken, üretim üssü Bursa Gemlik'te kurulan ve Türkiye'nin mobilite dönüşümüne liderlik edecek olan Togg fabrikasında 250 adet otomasyon robotun yanı sıra yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek. Bu rakam taşeron firmalarla birlikte 30 bin kişiyi bulacak.
Üretilecek olan son teknoloji araçlar 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip doğuştan elektrikli otomobiller, modüler platform ile "300+" ve "500+" kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak. Araçlar güncellemeleri 4G ve 5G bağlantılarıyla uzaktan alacak.
Togg, geleceğe bakışını gösteren konsept akıllı cihazını ilk kez ABD'de dünya sahnesine çıkardı. ABD'nin Las Vegas şehrinde 5-7 Ocak tarihleri arasında düzenlenen dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2022'ye (Consumer Electronics Show) katılan Togg, akıllı cihazını buradan dünyaya tanıttı. Murat Günak liderliğinde, Pininfarina stratejik ortaklığıyla tasarlanan cihaz, Turkish Cargo uçağıyla ABD'ye taşınmıştı.
ABD macerasının ardından Türkiye'ye getirilen Togg, ilk önce Zorlu AVM'de, ardından da Galataport'ta ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
Togg CEO'su Gürcan Karakaş, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun Bursa'nın Gemlik ilçesindeki fabrikasın açılış töreni öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Karakaş, "4 seneden fazla bir süredir üzerinde çalıştığımız ve yaptıklarımızı size gösterebileceğimiz için çok heyecanlı ve mutluyuz. Cumhuriyet Bayramı'na denk gelmesi ayrı bir gurur. Nereden nereye geldik. 4,5 sene öncesi yola çıktığımızda bir otomobilden fazlası için yola çıktığımızı söylemiş ve söz vermiştik. Türkiyemize ait, bizlere ait bir cihazdan ve küresel boyutta rekabet edebilecek bir araçtan bahsetmiştik. Adım adım bunları hayata geçirdik. Gemlik kampüsümüzde, teknoloji kampüsümüzde seri imalata hazırlığımızın, ilk araçlarımızın banttan indiği güne geldik. Niye kampüs diyoruz. Burası otomobilden bir fazlasıysa bir akıllı cihaz ekosistem merkeziyse bir imalat birimi ve üretim merkezi olmaz. Dolayısıyla burada mühendisliğimizi, prototiplerimi, tasarımlarımızı her şeyi bir çatı altında yapacağımız bir kampus olarak görüyoruz. İsmini bu yüzden Togg'un Gemlik'teki teknoloji kampüsü olarak koyduk" dedi.
Cuma günü aracın renklerini paylaştıklarını belirten Karakaş, "Tüm ülkemizi kapsıyoruz. Aracın renklerini ülkemizin renklerimizden seçtik. Kula'nın Oltu'nun Gemlik'in tüm dünyada tanınması için. Teknolojinin gelişmesiyle bizim akıllı cihazımız hayatımızın bir parçası oluyor. Bir seyahat planlamak isterseniz, eğlenmek isterseniz bunları yapabilirsiniz. Bir yaşam alanı olarak tasarladığımız evimizden, ofisimizden sonra her türlü iş birlikleri yapıyoruz. Biz 300'e yakın start-up inceledik, 36 tanesiyle bir modelini yaptığımız hizmetin çalışmalarını yaptık, 19 tanesiyle el sıkıştık. Dış dünyayı biz size getireceğiz, siz gitmeyeceksiniz" dedi.
"Fiyat belli olmadı"
Karakaş, aracın fiyatıyla ilgili soruya, "Fiyatlar belli değil, günümüz dünyasında hiçbir profesyonel şirket 5-6 ay sonrası için fiyat açıklamaz. 1. çeyreğin sonunda trafiğe çıkacağımız için ona göre planlıyoruz" cevabını verdi.
15 senelik bir projeden bahsettiklerini belirten Karakaş, "Şu an kurduğumuz kapasite yıllık 100 bin, öğrenerek ve gelişerek çıkıyorsunuz. Dünyada oyunun kuralları neyse adım adım gidiyoruz" dedi.
Karakaş, Togg'un trafiğe çıkma tarihinin Mart'ın sonu olarak belirlediklerini ifade etti.
Kaynak: