MEVKA, Finansman Desteği Teklif Çağrısı’nı Karaman’da tanıttı
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda TR-52 Karaman-Konya Bölgesi’nde çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı 2022 yılında imalat sanayinde verimliliğin artırılması ve ilçelerde genç istihdamının sağlanması amacıyla 20 Milyon TL bütçe ile ilan ettiği Finansman Desteği Teklif Çağrısı’na yönelik Karaman’da tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya, Mevlana Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, TKDK Karaman İl Koordinatörü Özgür Öztürk ve Karamanlı sanayiciler katılım sağladı.
Toplantının açılışında konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, “Özellikle tarım ve gıda sektöründe ülkemizde özel bir yere sahip olan ve son yıllarda yapığı atılımlarla sanayileşme alanında da büyük bir ivme kat eden Karamanımız, bu yönüyle ülkemizin üretim ve ticaret merkezleri arasındaki yerini de almıştır. Ajansımız tarafından ilan edilen ve şehrimize yönelik olarak da öncelikli alanları bulunan teklif çağrısı programı kapsamında KOBİ’lerimizin ve uygun başvuru sahiplerinin şehrimizin üretimine, ihracatına ve istihdamına büyük katkılar sunacak nitelikli projeler sunacağına inanıyorum. Valilik olarak şehrimizin her açıdan gelişimine katkı sunacak her projeye destek olmaya hazırız. Ajansımız tarafından ilan edilen çağrı programının Bölgemiz iş insanları ve esnafımız için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
Akabinde söz alan Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan da, “Kalkınma Ajansımız, bugüne kadar uyguladığı mali ve teknik destek programları ile şehrimizde hemen hemen her alanda çeşitli projeleri hayata geçirmiş durumda. Son olarak ilan edilen finansman desteği teklif çağrısı programı da sanayicilerimizin faizsiz finansman kaynaklarına ulaşmasında büyük kolaylıklar sağlayacak nitelikte. Oda olarak bizler de üyelerimizin ve Karamanlı sanayicilerimizin bu teklif çağrısı programından faydalanmaları ve şehrimize yeni projeler kazandırılması için elimizden geleni yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Son olarak ilan ettikleri teklif çağrısı programı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Mevlana Kalkınma Ajansı olarak, sorumluluk alanımızda bulunan Karaman ve Konya illerimizin mevcut potansiyellerinin geliştirilmesi, rekabet gücünün artırılması, yurt içinde ve yurt dışında yatırımcılara tanıtılması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ajans olarak, bu hedefler doğrultusunda paydaşlarımızla birlikte yürüttüğümüz çalışmalarımız neticesinde kurulduğumuz günden bugüne kadar uyguladığımız mali ve teknik destek programları ile bölgemize 400 Milyon TL’nin üzerinde bir kaynak aktarmış durumdayız. Kalkınma ajansları olarak 2018 yılından bu yana çalışma programlarımızı ve faaliyet alanlarımızı kısaca SOP adını verdiğimiz sonuç odaklı programlar ve bakanlığımızca belirlenen temalar çerçevesinde belirlemekteyiz.
Programımızı önceliklere göre planladık
Sonuç odaklı programları kısaca belirli bir sektör, tema veya mekânda kalkınma sonuçları elde etmek amacı taşıyan, belirli hedef ve çıktıları olan bölge planları ile uyumlu orta vadeli programlar olarak tanımlayabiliriz. Bizim de Mevlana Kalkınma Ajansı olarak, bölgemizin önceliklerini göz önüne alarak oluşturduğumuz imalat sanayiinde verimlilik, kurumsallaşma ve teknolojik dönüşüm ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi başlıklarında iki sonuç odaklı programımız var ve faaliyetlerimizi bu başlıklar altında yoğunlaştırmaya gayret gösteriyoruz. Diğer taraftan kalkınma ajanslarının koordinasyonundan sorumlu olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız 2022-2023 yılları için kalkınma ajanslarına genç istihdamı alanını, öncelikli tema olarak belirlemiştir. Bugün tanıtımını yapacağımız ve ajansımız tarafından 20 Milyon Türk Lirası kaynak sağlanacak olan finansman desteği programımızı da bu öncelikleri dikkate alarak planladık. Çağrı programımızın öncelikleri arasında; bölge işletmelerinde dijitalleşmenin sağlanması, ürün ve süreç verimliliğinin artırılmasına yönelik modernizasyon yatırımları, bölge işletmelerinde enerji verimliliğinin artırılmasına ve karbon salınımının azaltılmasına yönelik modernizasyon yatırımları, Konya’nın dezavantajlı ilçelerinde emek yoğun sektörlerde genç istihdamının artırılması, Karaman merkez ilçe ve diğer ilçelerde emek yoğun sektörlerde genç istihdamının artırılması gibi bölgemiz ve ülkemiz için önem arz eden konular yer almaktadır. Bölgedeki mevcut işletmelerimize yönelik yalnızca KOBİ’lerimizin başvuruda bulunabileceği dijitalleşme ve kaynak verimliliğine yönelik ilk iki önceliğimiz ile bölgemizin rekabet gücünü artırmayı, bu şekilde bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasına katkı sunmayı amaçlamaktayız. Nispeten az gelişmiş ilçelerimizdeki KOBİ ve belediyelere ait kar amacı güden iktisadi teşekküllerinin başvuruda bulunabileceği üçüncü ve dördüncü önceliklerimiz ile de bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasına destek olmayı hedeflemekteyiz.
Ajansımız tarafından çıkılan ilk finansman desteği
Program kapsamında belirlenen birinci ve ikinci öncelik için Konya ve Karaman illerinden gelecek projelere 10 milyon TL, üçüncü öncelik için Konya’dan gelecek projelere 7 milyon TL ve dördüncü öncelik kapsamında Karaman’dan gelecek proje başvurularına ise 3 milyon TL kaynak ayrılmış durumdadır. Bu teklif çağrımızı diğer çağrı programlarımızdan ayıran en önemli özellik ise Ajansımız tarafından çıkılan ilk finansman desteği çağrısı olması. Son dönemde kalkınma ajansları olarak hibe programlarından ziyade faizsiz kredi ve finansman desteği gibi farklı destek mekanizmalarını gündemimize aldık. Bu destek programımız kapsamında da başarılı başvuru sahiplerinin kullanacakları fon kaynaklarının/kredilerin finansman maliyeti Ajansımız tarafından karşılanacak. Bu sayede proje yararlanıcıları altı ay geri ödemesiz 24 ay vade ile sıfır maliyetle fon kullanma imkânına kavuşmuş olacaklar. Ajansımız tarafından ilan edilen Finansman Desteği Teklif Çağrısı kapsamında proje başına kullanılacak finansmanın 2 yüzbin TL ile 2 milyon TL arasında olan maliyeti ajansımız tarafından karşılanacak. Bu sayede yaralanıcılar proje bütçesine göre yaklaşık olarak 750.000 TL ile 7.500.000 TL arasında bir krediden masrafsız olarak faydalanabilecekler. Bu finansman süreci ajans olarak imzaladığımız protokol çerçevesinde Vakıf Katılım Bankası tarafından yürütülecektir. Mali destek programımız kapsamında proje sunacak paydaşlarımız, başvurularını Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden elektronik olarak 24 Temmuz 2022 günü gece yarısına kadar yapabileceklerdir. Kurum olarak ilan ettiğimiz çağrı programımız kapsamında paydaşlarımızdan bölgemizin ve şehrimizin ekonomisine, üretimine, istihdamına ve ihracatına büyük katkılar sunacak nitelikli projeler geleceğine inanıyor, teklif çağrısı programımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Kaynak: