Cumhurbaşkanı Erdoğan: F16 alımı konusunda her zamankinden daha umutluyum
NATO zirvesi sonrası petrol hatlarının açılması, tahıl koridoru ve İsveç'in NATO üyelik sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, F16 alımı konusunda her zamankinden çok daha umutlu olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Vilnius’ta düzenlenen NATO Liderleri Zirvesi sonrasında basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin ABDden F16 alımı konusunda 'Temennimiz odur ki olumlu bir neticeyi alırız. Her zamankinden daha umutluyum' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'tan petrol alımına ilişkin olarak da sorunun Merkezi yönetimle Kuzey Irak arasındaki sıkıntıdan kaynaklanan bir şey olduğunu, söz konusu sorunun aşılması durumuna bağlı olarak Türkiye'nin petrol hatlarının açılmasından yana olduklarını dile getirdi.
İsveçin NATO'ya katılım protokollerini onaylayacak mercinin, milli iradenin temsilcisinin TBMM olduğunu belirten Erdoğan, "Milletvekillerimiz de süreci yakından takip edecek. Meclis açıldığında inanıyorum ki süratle Meclis Başkanımızın uluslararası sözleşmelerde öne çıkaracağı sözleşme bu olacaktır" ifadelerini kullandı.
"AB'den olumlu bir yaklaşım bekliyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin, Avrupa Birliği'ne üyelik konusunda yeni bir aşamaya geçilip geçilmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine, "Biz bunu bütün liderlerle görüştük. Gerek gümrüklerle ilgili güncelleme gerekse vize serbestisi, en son Von der Leyen ile de bu konuyu görüştük ve kendilerinden olumlu bir yaklaşımı bekliyoruz. Bu konuyla ilgili de şu anda Büyükelçim Çağatay Bey bu işin takipçisi, görev onda. Temenni ederim ki yarın Brüksel'de yapılacak görüşmelerde tekrar bu ele alınacak" değerlendirmesini yaptı.
"Savaşın diğer bölgelere sıçramasını engelledik"
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna’da süren duruma da değinerek, “Çatışma uzadıkça yıkım ve gözyaşı artarak devam ediyor. Türkiye olarak müttefiklerimizle dayanışma içinde hareket ederken savaşın sona ermesi için çaba harcıyoruz. Savaş gemilerinin Türk boğazından geçmesine müsaade etmedik, savaşın diğer bölgelere sıçramasını engelledik” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Tahıl Koridoru Anlaşması’nın süresinin 17 Temmuz’da sona erdiğini belirterek, “Tahıl Koridoru anlaşmasının uzatılması için girişimlerimiz devam ediyor. Sayın Zelenski Karadeniz Tahıl Girişiminin devamından yana Sayın Putin'in de bazı önerileri var. Her iki tarafı da dinliyoruz. Savaşın kazananı barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz” dedi.
"Petrol hatlarının açılmasından yanayız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyinden petrol sevkiyatına devam edebilmesi için ne gerekiyor, müzakerelerin tekrar yapılması mı lazım?" sorusuna, "Bizim Irak'tan petrol alımına yönelik bir sıkıntımız söz konusu değil. Bu tamamen Irak içerisinde, merkezi yönetim ile Kuzey Irak arasındaki sıkıntıdan kaynaklanan bir şey. Bu konuda da ilgili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Bizim de bu konuyla ilgili attığımız adım, Kuzey Irak yönetimi ile merkezi yönetimin arasındaki sıkıntıyı aşmalarıdır. Aştıkları anda biz zaten petrol hatlarının açılmasından yanayız. Çünkü kazan-kazan esasına göre onlar da kazansın biz de kazanalım" dedi.
"Airbus'larla ilgili atacağımız bazı adımlar olacak"
Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile görüşmesine ilişkin soruyu da şöyle cevapladı:
"Sanchez, benim iyi bir dostum, kendisini çok çok severim. İspanya'nın iç işlerine karışmak gibi olmasın ama iki hafta sonraki seçimde de kendisine başarılar diliyorum. Savunma sanayisinde önemli işbirliğimiz var. İspanya ile biliyorsunuz uçak gemisini birlikte yaptık. Şimdi belki ikincisini yapma durumumuz olacak. Bunun yanında Airbus'larla ilgili atacağımız bazı adımlar olacak. Dolayısıyla bu dönem başkanlığında Sanchez'den tabii ki destekler istedim. O da her zamanki gibi desteğinin bizimle beraber olacağının müjdesini verdi. Ben de Sanchez'in şahsında tüm İspanya halkına, şahsım ve milletimin selamlarını, sevgilerini gönderiyorum."
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
Zirvenin ikinci oturumunda Asya Pasifik ortaklarımız bize katıldı. Bu ülkelerle NATO ilişkilerinin nasıl geliştirileceği konusunu ele aldık.
NATO Ukrayna ilişkilerini bir üst düzeye taşımış olduk. Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir. İttifak tarihine baktığımızda sırf anayasal isminden dolayı tam 17 yıl kapıda bekleyenleri görürsünüz. Türkiye, ittifakın genişlemesine verdiği ilkeli tutumu desteklemiştir.
İsveç'in NATO'ya katılımı gündemimizde yer aldı. Ülkemizin beklentilerini İsveç'in taahhüdlerini yerine getirmesi konusunu ele aldık. İsveç'in üyelik konusuyla ilgili önümüzdeki süreçlerin nasıl şekilleneceğini ele aldık. İsveç, terörle mücadelede yol haritası sunacak. İsveç, bizim AB'ye tam üyeliğimize ve gümrük anlaşmasının yenilenmesine destek verecek. İsveç üzerine düşeni yapmayı sürdürecek.
Kaynak: