TCMB Başkanı Karahan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında konuştu
TCMB Başkanı Fatih Karahan Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında konuştu.
Karahan son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle Nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin duraksadığını belirterek "Beklentiler, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir" açıklamasını yaptı.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Karahan, altın satışına ilişkin soruya, "Biz kesinlikle 2024 te yurt içinde yurt dışında altın satışı yapmadık. TCMB sahipliğindeki altın miktarı 50 ton arttı" dedi, Karahan azalmanın nedeni için "Daha önce yaptığımız swaplar vardı bize ait olmayan" açıklamasını yaptı. Karahan rezervlere ilişkin olarak da, "Kısa vadeli borç oranına baktığımızda rezerv seviyesi yeterli seviyede değil. Rezerv biriktirmeyi düşünüyoruz" dedi.
Karahan, enflasyon tahminlerinde bir güncelleme olur mu sorusuna da, "Yıl sonunda tahminleri güncellenmeye gerek olup olmadığını değerlendiriyoruz şu anki değerlendirmemiz ciddi bir bozulma olmadığı yönünde" yanıtını verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle Nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin duraksadığını belirterek "Beklentiler, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir" açıklamasını yaptı.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Kısa vadeli borç oranına baktığımızda rezerv seviyesi yeterli seviyede değil. Rezerv biriktirmeyi düşünüyoruz. Rezervdeki erimenin bittiğini görüyoruz" dedi.
Karahan faiz artışına ilişkin soruyu, "İndirim patikasındayken neden yukarı yönlü hareket ettik. Son dönemdeki gelişmeler yukarı yönlü riskleri artırdık. Tedbirli bir faiz artışı olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak böyle dönemlerde finansal piyasaların etkin işlemesi önemli. üzerimize düşeni yapmaya gayret ettik makro finansal istikrar bozulmadan önlemlerimizi aldık" şeklinde yanıtladı.
Karahan, enflasyon tahminlerinde bir güncelleme olur mu sorusuna, "Yıl sonunda tahminleri güncellenmeye gerek olup olmadığını değerlendiriyoruz şu anki değerlendirmemiz ciddi bir bozulma olmadığı yönünde" yanıtını verdi.
Tüm sektörlerin enflasyon beklentilerinin yakından takip edildğini belirten Karahan, "Hanehalkı daha çok enflasyon gerçekleşmelerinden mevcut enflasyondan etkileniyor. üstelik belli ürünlere odaklanıyor kira enflasyonu düşmedikçe gıda enflasyonu düşmedikçe hane halkı enflasyon beklentileri yüksek seyrediyor gıdada da ciddi iyileşme söz konusu" diye konuştu.
Karahan altın satışına ilişkin soruya, "Biz kesinlikle 2024 te yurt içinde yurt dışında altın satışı yapmadık. TCMB sahipliğindeki altın miktarı 50 ton arttı" dedi, Karahan azalmanın nedeni için "Daha önce yaptığımız swaplar vardı bize ait olmayan" açıklamasını yaptı.
Küresel ticarette belirlissizlik yüksek seviyelerde
Karahan yaptığı sunumda, küresel ticaret politikalarına dair belirsizliklerin son dönemde yükseldiğini belirterek "Son dönemdeki tarife kararlarının önemli bir kısmının ertelenmesine rağmen, küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlik yüksek seviyelerini koruyor.
Bu belirsizlikler, küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskleri artırırken, enflasyon üzerinde ise ülkeden ülkeye değişen olası etkiler söz konusu" diye konuştu.
Karahan küresel belirsizliklerin büyüme beklentilerini olumsuz etkilediğini dile getirerek "Küresel ticarete dair açıklanan korumacı önlemler, büyük ekonomilerin büyüme beklentilerinin bozulmasına neden oldu. ABD başta olmak üzere tüm büyük ekonomilere dair büyüme beklentilerinin
gerilediğini görüyoruz. Bu durum, ülkemizin dış talebine dair beklentileri de olumsuz etkiledi" açıklamasını yaptı.
"Yurt içi talep ivme kaybetmekle beraber öngörülenin üzerinde"
Karahan yurt içi talebin ivme kaybetmekle beraber öngörülenin üzerinde seyrettiğini, kartla yapılan reel harcamaların daha zayıf bir görünüme işaret etiğini, özellikle, hizmet sektörlerinde yapılan harcamaların ılımlı seyrettiğini belirterek "Bu noktada, talep göstergelerini yakından takip ettiğimizi ve talep koşullarındaki gelişmelerin dezenflasyon sürecini olumsuz etkilemesi durumunda, gerekli önlemleri alacağımızı vurgulamak isterim" yorumunu yaptı.
"Ana eğilim göstergeleri dezenflasyon sürecinin devamına işaret ediyor"
Enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini kaydeden TCMB Başkanı şu değerlendirmeleri yaptı; "Tüketici enflasyonu nisan ayında yüzde 37,9 oranına gerileyerek, 2024 mayıs ayındaki tepe noktasına kıyasla kesintisiz ve önemli bir düşüş gösterdi. Ana eğilim göstergeleri dezenflasyon sürecinin devamına işaret etmektedir."
"Bu görünüm para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşumuzu korumayı gerekli kılıyor"
Beklentilerin dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydeden Başkan, "Dezenflasyon sürecinde enflasyon beklentileri ve firmaların fiyatlama davranışlarının seyri büyük önem arz ediyor. Alınan politika tedbirleri ve manşet enflasyondaki düşüşü takiben enflasyon beklentileri sektörel farklılık göstermekle birlikte gerileme eğilimine girdi.
Son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle ise nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşme duraksadı. Enflasyon beklentileri dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bu görünüm para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşumuzu korumayı gerekli kılıyor" dedi.
Karahan dezenflasyon sürecinin devamına yönelik kararlılığı korurken, likidite koşullarını yakından izlemeyi ve likidite yönetimi araçlarını etkili şekilde kullanmayı sürdürecekleri mesajını verdi.
Karahan yabancı para kredilerdeki büyümenin hedeflerle uyumlu bir patikada seyretttiğini, KKM bakiyesindeki belirgin azalışın devam ettiğini belirtti.
Sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar süreceğini belirten Başkan "TCMB olarak dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak; enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
Karahan'ın sunumunda öne çıkan ifadeler şunlar oldu:
Merkez bankaları tüm dünyada, her yerde nereye gitseniz teknik düzeyde çalışan kurumlardır, doğası gereği de sıkıcı olmaları gereken kurumlardır. Merkez Bankamız da bu prensip doğrultusunda hareket eden bir devlet kurumudur.
Bu bağlamda kararımızı da her şeyden önce fiyat istikrarına ulaşacak şekilde alıyoruz. Bir şeyleri değerlendirirken de gelişmeler olsun, değişimler olsun, normatiften ziyade bizim dışımızda gelişen olaylar için pozitif bir açıklama yapıyoruz, değerlendirme yapıyoruz, teşhislerimizi o şekilde koyuyoruz.
Dezenflasyon için talep ve beklenti yönetimi yaparak dezenflasyonu patikamızla uyumlu bir şekilde tesis edecek parasal sıkılığı sağlıyoruz. Bu sıkılığın etkilerini de finansal koşullar üzerinden, sağlıklı işleyen bir finansal sistem üzerinden dezenflasyona etkilerini yakından izliyoruz.
Bildiğiniz gibi birkaç yıla yayılan bir süreçten bahsediyoruz yani yüzde 75'ten tek haneye inmesi öyle bir yıl içinde çok mümkün olmuyor, bir süreye yayıldığı için de bu süre zarfında yurt içi ve yurt dışı kaynaklı şokların olması bu sürede ihtimal dâhilinde olmuş oluyor. Bu işin doğasında olan bir unsurdur ama bir parçasıdır. Merkez Bankası olarak bizim görevimiz, bu gelişmelerin dezenflasyon sürecine etkilerini en aza indirgemektir, maliyeti olmayan bir türbülans yoktur ama bizim görevimiz bu maliyeti en aza indirgemektir, böyle durumlarda piyasalara güven vermek, piyasaları sakinleştirmektir.
Hamlelerimizi yaparken de elimizdeki tüm para politikası araçlarını en etkin biçimde kullanmaya gayret ediyoruz hem anlık hem de geleceğe yönelik tüm riskleri hesaba katıyoruz. Son dönemde piyasalarda yaşanan çalkantı durumunda da yaptığımız aslında tam olarak budur ve bu şekilde okumanızı tavsiye ediyorum.
Az önce bahsettiğim prensipler doğrultusunda bütün araçlarımızı doğru zamanda ve doğru ölçüde kullanarak yaşanan çalkantının makrofinansal istikrarı bozmasına izin vermedik geldiğimiz noktada. Piyasayla uyumlu ve proaktif bir yaklaşım benimsedik ve bu yaklaşımımız sayesinde sunumumda da çeşitli göstergelerde gösterdiğim gibi enflasyon görünümünde ciddi bir bozulma yaşanmadı.