Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bilek güreşinin giderek kızışacağı anlaşılıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım ve İŞKUR Gençlik Programının Başlatılması Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2. Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası sistem, bugün sancılı bir dönüşüm geçiriyor. Ticaret savaşlarını ve küresel sistemi domine etmeye dair aktörler arasındaki bilek güreşinin giderek kızışacağı anlaşılıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Ulusal İstihdam Stratejisi Tanıtım ve İŞKUR Gençlik Programının Başlatılması Toplantısı'na katıldı.
İŞKUR Gençlik Programının bugün itibariyle devreye alındığını söyleyen Erdoğan "Gençlerimize yönelik bir müjdemizi de bugün burada sizlerle paylaşmak istiyorum. Üniversite öğrencilerimiz için hazırladığımız İŞKUR Gençlik Programımızı bugün itibariyle devreye alıyoruz. İŞKUR Gençlik Programı ile gençlerimiz bir yandan üniversitedeki eğitimlerini sürdürürken, diğer yandan kendilerini geliştirebilecekleri pek çok alanda bu programa dahil olabilecektir" değerlendirmesini yaptı.
Program kapsamında katılacakların ARGE faaliyetleri, laboratuvar çalışmaları, akademik ve bilimsel projeler, bilgi ve teknoloji sistemleri gibi birbirinden farklı alanlarda bilgi ve deneyim kazanacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İŞKUR Gençlik Programı her üniversitenin kendi öğrencilerine özel olarak haftalık azami 3 güne kadar kısmi süreli katılım modeli ile uygulanacak. Programdan hane gelirleri, asgari ücretin 3 katının altında kalan öğrencilerimiz faydalanacak. Günlük bin 83 liralık ödeme ile programı ayda 5 gün katılacak öğrencilerimize 5 bin 415 lira. 14 gün katılacak öğrencilerimize ise yaklaşık 15 bin 162 lira tutarında destek vereceğiz. Ayrıca katılımcıların kısa vadeli sigorta primlerini de biz karşılayacağız. Programdan bu yıl 200 bin, önümüzdeki 4 yıl boyunca toplam 1 milyon üniversiteli gencimizin istifade etmesini planlıyoruz" dedi.
Erdoğan, kampüslerde ve üniversitelerin çalışma yaptıkları alanlarda düzenlenecek programlarla öğrencilerin iş arama, finansal okuryazarlık, özgeçmiş hazırlama ve mülakat teknikleri gibi eğitimler de alacaklarını sözlerine ekledi.
"Bilek güreşinin giderek kızışacağı anlaşılıyor"
2. Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası sistemin bugün iktisadi, siyasi ve ticari ilişkiler bağlamında sancılı bir dönüşüm geçirdiğini işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küresel ekonominin dinamikleri değişirken ticari rekabet aynı nispette sertleşiyor, jeopolitik mücadele ise çok farklı bölgelerde eskisinden oldukça farklı şekillerde tebarüz ediyor. Amerika ve Avrupa kıtasında son haftalarda yaşanan tartışmaları hep beraber takip ediyoruz. Ticaret savaşlarının ve küresel sistemi domine etmeye yönelik aktörler arasındaki bilek güreşinin giderek kızışacağı anlaşılıyor. Türkiye olarak böylesine sarsıntılı ve yeni sınamalara açık bir konjonktürde hem riskleri hem fırsatları titiz bir şekilde hesaplıyor adımlarımızı buna göre atıyoruz" şeklinde konuştu. İş gücü piyasaları başta olmak üzere ekonomi ve ticaretteki yol haritasını gözden geçirdiklerini, bölgesel ve küresel gelişmeler doğrultusunda orta ve uzun vadeli hedefleri bu gelişmelerle uyumlu hale getirdiklerini bildiren Erdoğan şunları söyledi:
"Ekonomik kalkınmayla birlikte toplumsal refahın güçlendirilmesi, iş gücü piyasalarındaki durumun analiz edilmesini, sorunların giderilmesini ve uzun soluklu stratejilerin belirlenmesini zorunlu kılmaktadır. Detaylarını birazdan paylaşacağımız Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planları tüm bu çabalarımızın en somut neticelerinden biridir. 2025-2028 dönemini kapsayan strateji ve eylem planı iş gücü piyasalarının ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturuldu. Bakanlığımızın koordinasyonunda ilgili kurumlarımız, sosyal taraflar, meslek kuruluşları, akademisyenler ve çalışma hayatının tüm paydaşları strateji belgesine önemli katkılar yaptı. 2025-2028 Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planlarımız ülkemiz, milletimiz ve ekonomimiz için hayırlı uğurlu olsun."
Ulusal İstihdam Stratejisi ve Eylem Planının detayları
Ulusal İstihdam Stratejisi'nde dört temel politika alanı çerçevesinde belirlenen yeni hedefler ve 90 eylem maddesi bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Strateji belgemizin ilk politika alanı, iş gücü piyasalarında yeşil ve dijital dönüşüm ile beceri uyumunun geliştirilmesidir. Eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesinin amaçlandığı bu politika alanı kapsamında eylem planındaki 33 eylem maddesi ile Türkiye beceri ekosistemi güçlendirilecek. Yeşil ve dijital dönüşüm sürecinin çalışma hayatına etkileri, fırsat ve risklerin tamamı göz önüne alınarak belirlenecek. Adil geçiş politikaları oluşturulacak. Sektörel ve bölgesel düzeyde beceri uyumunun sağlanmasına yönelik istihdam politikalarının etkinliği arttırılacaktır. İş gücümüzün dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerine intibak etmesi amacıyla eğitim programları geliştirilecek, mesleki yeterliliklerin arttırılmasına dönük yeni modeller uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.
"Kadınların, engellilerin ve yaşlıların iş gücü piyasasına katılım ve istihdam oranları arttırılacaktır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sektörel beceri ihtiyaç analizleriyle iş gücü piyasalarında ortaya çıkan yeni fırsatların değerlendirilmesine imkan tanınacağını belirterek, "Ulusal İstihdam Strateji Belgemizin ikinci politika alanı kapsayıcı istihdamın geliştirilmesidir. Eylem planındaki 24 eylem maddesiyle kadınların, engellilerin ve yaşlıların iş gücü piyasasına katılım ve istihdam oranları arttırılacaktır. Çalışma hayatında kadın erkek fırsat eşitliği güçlendirilecek, iş gücü piyasası dinamikleri dikkate alınarak uluslararası iş gücü göçü kapsamında yer alan kişilerin çalışma hayatı ile bağları sıkılaştırılacak ve yabancı iş gücünün kayıtlı istihdamı desteklenecektir. Bu doğrultuda kadınların iş gücüne dahil edilmesini desteklemek amacıyla iş yaşam dengesi politikaları yeniden belirlenecek ve bakım hizmetlerine erişim konusundaki sıkıntılar giderilecektir. Gençlerimizin iş gücü piyasasında daha etkin bir şekilde yer alabilmesi için eğitim ve istihdam süreçleri arasındaki irtibat iyileştirilecektir. Engelli vatandaşlarımızın iş gücüne katılımını teşvik etmek amacıyla iş yerlerindeki fiziki ve sosyal erişilebilirlik konularındaki farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalar desteklenecektir" değerlendirmesini yaptı.
Benzer şekilde yaşlıların bilgi ve tecrübelerinden azami ölçüde istifade edilebilmesi için bir çok yeni uygulamanın hayata geçirileceğini de belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Strateji belgemizin üçüncü politika alanı sosyal koruma ve istihdam ilişkisinin güçlendirilmesidir. Eylem planımızdaki 18 eylem maddesiyle çalışma hayatında temel hakların korunması sağlanacak, ayrımcılıkla mücadele edilecek ve insan onuruna yakışır şekilde işler hale getirilecektir. Kayıt dışı istihdamın önüne geçilecek sosyal güvenlik sistemi daha kapsayıcı hale getirilecektir. Kayıtlı istihdamı teşvik eden, çalışanlarımızın sosyal güvenlik haklarını koruyan, iş gücü verimliliğini yükselten bir çok faaliyet gerçekleştirilecektir" dedi.